Vi fører arven videre
Kornsorter
Opprinnelige kornsorter gir mel med mye smak og aroma, og dessuten et høyt næringsinnhold.
Måten vi dyrker våre kornsorter på er økologisk og alle våre bønder er Debio-godkjente for økologisk produksjon. Det betyr at ingen av dem bruker kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel. I tillegg legger vi vekt på at våre dyrkere har en langsiktig plan for å skape best mulige vilkår for sunn plantevekst og sikre fremtidig jordfruktbarhet. Mølleanlegget er også Debio-godkjent.
Spelt
Spelt regnes som hvetens stamfar og er en av de mest kjente klassiske kornsortene.
Dersom spelten får heve lenge utvikler den en særegen aroma. Spelt kan brukes i stedet for moderne hvete til de fleste former for bakst. Spelt inneholder en form for gluten som er lettere fordøyelig for oss mennesker sammenlignet med moderne hvete. Mange tåler derfor spelt bedre enn moderne hvete.
Emmer
Emmer kalles også tokorn, og dette kornet er en av forløperne til spelten.
Emmer har bløtere gluten enn spelt. Kornet har også en kraftigere, mer nøtteaktig smak sammenlignet med spelten. Arkeologiske funn viser at emmer var veldig populært i Midtøsten allerede så tidlig som 6000-9000 år f.Kr.
Lavere gluteninnhold
Tilpass baketeknikken
Mange moderne kornsorter har blitt foredlet frem for å møte industribakerens krav til rask heving og sterke bindingsegenskaper. Opprinnelige kornsorter har i hovedregel mindre gluten. Tilpasser du baketeknikk etter deigens egenskaper, gir mel fra Sigdal Mølle deg bakverk med mer smak, høyere mineralopptak og lettere fordøyelse.
Enkorn
Enkorn var det første kornet som mennesker begynte å dyrke for over 10 000 år siden.
Tilsetter du litt enkornmel eller hele korn til brøddeigen, får du et brød som er ekstra spennende, næringsrikt og smakfullt.
Svedjerug
Svedjerugen gjør baksten saftig, smaksrik og full av proteiner.
Svedjerug er en opprinnelig rugsort som har fått navnet sitt fra svibruket eller svedjebruket. I dag brennes ikke skogen for å dyrke svedjerug, men den dyrkes i fruktbar jord uten bruk av kunstig gjødsel og sprøytemidler.
Full sporbarhet
Vi blander ikke kornpartier
Vi blander ikke kornpartier i foredlingsprosessen. Derfor er det full sporbarhet for alle våre melposer helt tilbake til produsent, dyrkingssted og høstetidspunkt.
Bygg
Vi dyrker byggsortene Domen og Pirona. Disse har litt ulike bruksområder.
Domen bygg er en gammel norsk sort som er godt egnet til malting. Vi dyrker og foredler også en biodynamisk nakenbyggsort som heter Pirona. Den er suveren både som hele korn, bakemel og til grøt.
Landhvete
Landhvete er en type hvete som er utviklet av bønder gjennom flere tusen år.
Landhvete har aldri blitt manipulert i et laboratorium for å møte industribakerens krav til egenskaper. Landhvete har en naturlig proteinsammensetning som gjør at den ligner mer på spelt enn på moderne hvete.