Her erstattes eltingen man vanligvis ville gjort med lang tid til heving. dette passer de opprinnelige kornsortene perfekt! Når man steker i gryte med lokk beholdes fuktigheten i skorpen helt til brødet har hevet maksimalt av hva det kan. Enkelt og skikkelig godfølelse å få til ordentlig godt landbrød.
Ingredienser
- 300 g siktet spelt
- 150 g sammalt spelt
- 50 g havregryn
- 0,5 ts tørrgjær
- 1 ts salt
- 5 dl kaldt vann
Slik gjør du det
- Rør sammen alle ingrediensene til en klissete deig. Dekk med folie eller lokk og hev på kjøkkenbenken i 8-20 timer.
- Ha deigen over på et bakepapir som er strødd godt med mel. Ta godt tak på nedsiden av deigen og dra/strekk den inn mot midten, dytt den lett nedi. Gjenta rundt hele deigen. Vend deigen med bretten ned og dekk til med bakebollen over. Hev videre i 2 timer.
- 1,5 time inn i hevingen settes en ildfast gryte med lokk på inn i kald ovn, ovnen settes på 250 grader. Etter 30 minutter hvelves deigen over i den varme gryta, og gryta settes inn igjen med lokket på.
- Stek i 30 minutter før du tar av lokket og justerer temperaturen ned til 220 grader. Stek videre i 15 – 20 minutter.
- La brødet avkjøles helt før du skjærer i det
Tips
Strø gjerne over valgfrie frø, eller bland det inn i deigen. Ekstra godt og sunt!
Tørre brødrester er perfekt å bruke til krutonger: stek terninger på lav varme i olivenolje med et knust hvitløksfedd og en kvast urter. Ha de over på kjøkkenpapir når de er ferdige og gi de et lett dryss med havsalt.