Her får du en veldig enkel oppskrift på surdeigsstarter. Det er lett å lykkes når man bruker steinmalt grov og økologisk svedjerug! Denne har masse av de levende og sunne bakteriekulturene vi ønsker.
Du trenger
Et glass med lokk
1 kg Svedjerug grovmalt(økologisk, steinmalt)
Lunkent vann
Noe å røre med
Slik gjør du det
Dag 1
Ta 2 toppa SS med Svedjerug grovmalt i glasset og tilsett lunkent vann til det blir en grøtete konsistens, bland godt. Legg lokket løst oppå. Sett i en lun krok på kjøkkenet.
Dag 2 (samme som dag 1)
Ta 2 toppa SS med Svedjerug grovmalt i glasset og tilsett lunkent vann til det blir en grøtete konsistens, bland godt. Legg lokket løst oppå. Sett i en lun krok på kjøkkenet.
Dag 3 (samme som dag 1 og 2)
(nå kan du kanskje se at det begynner å danne seg små luftbobler i glasset)
Ta 2 toppa SS med Svedjerug grovmalt i glasset og tilsett lunkent vann til det blir en grøtete konsistens, bland godt. Legg lokket løst oppå. Sett i en lun krok på kjøkkenet.
Husk at starteren alltid bør ha plass til å minst doble seg i glasset, uten at det renner over. Er det ikke nok plass i glasset må du ta ut litt som du for eksempel kan gi til en venn.
Hvis starteren din dobler seg i glasset etter dag 3, er den klar til baking. Ta gjerne en flytetest, hvor du tar en ts starter i et glass vann. Flyter den er den klar! Er ikke starteren din klar, gjennomfør dag 4.
Dag 4 (samme som dag 1, 2 og 3)
Ta 2 toppa SS med Svedjerug grovmalt i glasset og tilsett lunkent vann til det blir en grøtete konsistens, bland godt. Legg lokket løst oppå. Sett i en lun krok på kjøkkenet.
Dette gjentar man helt til starteren dobler seg og evt. består flytetesten. Da er den klar for baking!
Oppbevaring, vedlikehold og bruk av starteren:
På benken bør den mates ca. 1 gang per dag. Da er den også bakeklar. I kjøleskap bør den mates ca. 1 gang pr. uke
Dersom du skal bake skal du bruke starteren når den er matet og på vei ned igjen. Dette gjelder også når du skal mate den på nytt eller sette den i kjøleskapet.
Hvis du ikke rekker å bake med starteren din før neste mating, må du ta ut litt slik at det blir nok rom i glasset og forholdet mellom starter og mel man mater med blir riktig.
Vi oppfordrer deg til å finne smarte løsninger til å bruke det du må ta ut av glasset, i stedet for å kaste det! Vi pleier å bruke det i (banan)pannekaker, vafler, kjeks eller knekkebrød.
Får starteren din gråbrunt vann på toppen, hell av og mat på nytt. Får du mugg i starteren din må den kastes.
LYKKE TIL!
Viste du at
Du må bruke surdeig og god tid i 100% rugbrød for å få det til å heve godt. Vanlig gjær klarer rett og slett ikke jobben.
Det skal mye til å ta livet av surdeigen! Mat til en tykk konsistens og oppbevar i kjøleskapet, så trenger du ikke mate på lenge. Den kan også tørkes eller fryses om man ønsker å ta en pause.
Bruk flytetesten for å se om starteren er bakeklar! Ta en liten skje surdeig å ha den i et glass med vann, dersom den flyter er den perfekt til baking, dersom den synker bør du vente litt til/mate den igjen.