Lukta og smaken av dampende, ferske smultringer hører jula til. Med Spelt eller Dala Landhvete blir de ekstra gode. Sprøe utenpå og myke inni, akkurat slik de skal være. Inviterer familie eller venner til en koselig bakedag i førjulstida, og lag en solid porsjon når dere først er i gang. Disse forsvinner nemlig fort fra fatet!
Ingredienser
- 8 stk egg
- 500 g sukker
- 8 store spiseskjeer fløte
- 8 store spiseskjeer smelta smør
- 2 ts hjortetakksalt
- 1 kg Siktet Speltmel eller Siktet Dala Landhvete (ca. halvparten i deigen, resten til kjevling)
- Smult til koking
Slik gjør du
- Bland egg og sukker til eggedosis.
- Pisk fløten til krem.
- Bland sammen eggedosis og krem.
- Tilsett resten av ingrediensene (smør, hjortetakksalt og halvparten av melet).
- Sett deigen i kjøleskap til neste dag.
- Kjevle ut til ca. 1 cm tykkelse og stikk ut smultringer.
- Kok i varm smult. Smultet skal være så varmt at det bruser når du stikker en trepinne ned i smultet.
Tips
Ha alltid lokk til gryta tilgjengelig. Dersom smultet tar fyr, må du ALDRI ha på vann. Legg på lokk, slå av platen og la stå til smultet er avkjølt.
Børst av overflødig mel på smultringene før du koker de, så slipper du svidde flekker på smultringene og grums i gryta.
Smultringer kan gjerne fryses. Varm de opp igjen før servering, så blir de nesten som ferske!