Denne oppskriften kan varieres i det uendelige. Superlett å slenge sammen når du vil ha noe godt å imponere gjestene med. Bruker du siktet Dala landhvete fra Sigdal mølle, og god tid til heving, får du en mer magevennlig, næringsrik og smakfull focaccia enn vanlig.
Ingredienser
- 1 kg siktet Dala landhvete
- 1/2 ts tørrgjær (evt. 1 pk. dersom du har dårlig tid. Da kan du redusere hevetiden til ca.1 time)
- 2 ss flytende honning eller sukker
- 1 ss havsalt
- 10 dl kaldt vann (spar litt vann i tilfelle du ikke trenger alt)
Oljeblanding:
- 1,5 dl god ekstra virgin olivenolje
- 4 ts tørkede middelhavsurter (fks. timian, rosmarin, oregano, basillikum)
Forslag til topping: Havsalt, fetost, soltørket tomat, oliven, rødløk i tynne ringer, friske urter
Her er det bare fantasien som setter grenser
Slik gjør du det
- Begynn bakingen enten kvelden eller på morgenen før focacciaen skal serveres. Sikt melet ned i en bakebolle. Bland alle ingrediensene sammen til en klissete deig. Dekk med plast og kjøkkenhåndkle og la heve et kjølig sted i 12 – 24 timer
- Sett ovnen på 220 grader. Hell deigen ut på olivenoljesmurt bakepapir i en langpanne/stor form.
- Lag oljeblandingen ved å røre sammen oljen og krydderblandingen. Stikk hull overalt i deigen med oljesmurte fingre, nesten helt ned til bunn. Hell over resten av oljeblandingen og toppingen du ønsker, her har vi kun brukt havsalt. La hvile i 15min.
- Stek gyllen i ca 30min. La hvile før du skjærer den i gode ruter å serverer.
Tips
Server den gjerne med hjemmelaget Aioli eller en god olivenolje med noen dråper balsamico i. Eller fyll den med masse spekeskinke og salat som verdens beste nistepakke.
¨Viste du at» det siktede melet fra Sigdal Mølle ikke er like fint siktet som vanlig hvetemel. Det inneholder derfor mer næring og fiber. Vinn vinn!