- April 12, 2022
- Siste nytt
Møller Tina Nilsen og søsteren Jane Nilsen er de to driftige damene som holder hjulene i gang på Sigdal Mølle. Mekaniker Helge er også en viktig grunn til at maskineriet går som det skal.
Sigdal Mølle eies og drives av økologiske bønder. På mølleanlegget, som ligger rett nord for Kolsrud langs fylkesvei 287, tar Tina og Jane imot korn fra bøndene. Landsorter, kulturkorn og opprinnelige kornsorter som har vært dyrket og utviklet gjennom tusener av år.
Sigdal Mølle er dessuten første selskap i Norge som er godkjent såkornprodusent for bevaringsverdige kornsorter. Sigdal Mølle arbeider for at bønder og forbrukere skal få muligheten til å nyte et mangfold av klassiske kornsorter også i fremtiden.
De er ikke akkurat selvhevdende, noen av de tre vi tar en prat med hos Sigdal Mølle denne dagen, men de er flinke til å rose hverandre. Tina, Jane og Helge har en velfortjent matpause, kun avbrutt av noen velkomne kundebesøk i møllebutikken.
Praktisk anlagte søstre
Tina og Jane jobber begge 100 % hos Sigdal Mølle. De forteller at de har varierte og fine arbeidsdager. Tina kjører kornet gjennom forskjellige maskiner, for å få av skallet og rense det, før kornet males på steinkverna. Jane tar seg av det meste av pakkingen og har full kontroll på ferdigvarer. Det er flere ting som skal passes på samtidig; både selve malingen av kornet, pakking i poser – både manuelt og med maskin – og Møllebutikken, hvor folk kan kjøpe blant annet korn i løsvekt, mel og ulike lokalmatprodukter.
– Jane er godt i gang med å lære seg alle de forskjellige prosessene på mølla. Det er viktig at det er flere som kan holde mølla i gang og jeg er veldig glad for å ha Jane her. Hun er nøye, selvstendig og ser hva som må gjøres, sier Tina.
Tina er driftsleder og møller. Hun kommer fra Åros og flyttet til Nedre Eggedal for ti år siden. Nå har hun jobbet hos Sigdal Mølle i 7 år, men yrkesbakgrunnen er noe ganske annet.
– Før jeg begynte her jobbet jeg på et avfallsanlegg i Røyken kommune, hvor jeg kjørte anleggsmaskiner. Så var det litt tilfeldig at jeg fikk jobb her. Det var ikke lyst ut noen stilling, men jeg tok kontakt og spurte om de trengte hjelp. Og det trengte de, så jeg begynte på pakkerommet. Den gang både brettet og limte vi alle 1 og 2 kgs poser for hånd, forteller Tina.
Nå er det delvis slutt på manuell pakking, takket være en automatisk pakkemaskin, men det skal vi komme tilbake til.
Jane er Tinas storesøster. Hun begynte som ekstrahjelp i oktober i fjor, og siden nyttår har hun jobbet fulltid sammen med søsteren. Jane har tidligere jobbet i barnehage, men også med produksjon av blant annet selskinnstøfler og støvletter.
– Jeg har alltid vært glad i å jobbe med produksjon. Det å ha en praktisk jobb hvor man setter seg mål og ser resultater. Derfor liker jeg også godt jobben her hos Sigdal Mølle, forteller Jane.
Hun er kreativ og prøver seg gjerne fram med nye oppskrifter, med mel fra mølla.
– Jeg synes det er veldig moro å bake. Det blir mye brød på naboene i Geithus innimellom, ler Jane.
I dag har hun satt på bordet fylte horn bakt på spelt, selvfølgelig med mel fra Sigdal Mølle. De smaker nydelig og høster lovord fra både Tina og Helge.
Å være søstre som jobber sammen har ikke bydd på problemer for de to. Tvert om er arbeidshverdagen veldig fin.
– Vi har det morsomt sammen på jobb. Vi har alltid hatt et bra forhold. Tina er veldig pliktoppfyllende. Hun er praktisk anlagt og liker å jobbe, forteller storesøster Jane.
Mekanikeren Helge
Han som er med på å holde maskineriet i gang, er Helge Reistad. Han er ikke ansatt hos Sigdal Mølle, men er raskt på pletten om det trengs hjelp med pakkemaskinen, og er heller ikke vond å be på lunsj. Helge har sett utviklingen ved mølla siden lenge før Tina og Jane ble født. Han har selv levert korn til mølla tidligere, men har nå overlatt gården til yngre krefter.
– Jeg er jo født under krigen, men så lenge man har helsa og liker det man driver med, så kan jeg ikke klage. Jeg er glad for at jeg fortsatt blir bedt om å hjelpe til, forteller Helge.
Han har alltid likt å reparere mekaniske ting, og overtok hjemgården i 1971. Her har han dyrka korn og jobba i skogen. På si har han skrudd og reparert mekanikk, og han har utallige timer på mølla gjennom livet.
Pakkemaskinen gjør hverdagen enklere
For tre år siden tok Anders Næss kontakt med Helge. Anders er en av grunnleggerene av Økologisk Spesialkorn, det som i dag er Sigdal Mølle. Han hadde kommet over en pakkemaskin i Danmark som han var interessert i å kjøpe. Med denne maskinen på plass kunne de lette på det manuelle arbeidet med pakking av melposene og på den måten effektivisere arbeidet.
– Jeg ble med til Danmark og vi plukka maskinen fra hverandre og frakta den hit. Maskinen hadde stått ubrukt i to-tre år da vi henta den, og folka på fabrikken der vi kjøpte den trodde nok aldri vi ville få den i gang igjen. Det ble gitt tilbud om full overhaling, men vi takka nei til det. Vi ville klare det selv med hjelp av lokal arbeidskraft. Det gjør det litt ekstra moro at vi fikk den i gang igjen, forteller Helge.
Han fremhever også all god hjelp de fikk fra elektriker Erik Hoffart.
– Det mekaniske ved maskinen kunne jeg ta meg av, men Erik skal også ha mye av æren for dette, legger Helge til. Erik er vår faste elektrikker og han har full kontroll på maskineriet på mølla.
I det daglige er det Tina og Jane som skal få pakkemaskinen til å gå som den skal.
– Helge har lært oss hvordan maskinen fungerer. Det er bra at han har tatt seg tid til det. Han har vært veldig tålmodig, og vist oss hva vi kan skru på for å justere alt fra dosering til bretting av poser og liming, roser Tina.
Helge på sin side er rask til å legge til at om ikke de to damene hadde en viss interesse for mekanikk, ville det blitt vanskelig.
– Vi er veldig glade for å ha med oss Helge. Hvis maskinen stopper eller vi får problemer, så kan vi bare ringe. Det er gull verdt, sier Tina.
Maskinen brukes til 1 og 2 kg-poser. Posene fylles og brettes av maskinen. Tidligere ble dette gjort for hånd. Med 500 poser på en pall, sier det seg selv at Tina og Jane sparer mye tid med hjelp fra maskinen.
Økende interesse for Sigdal Mølles produkter
– Jeg har merket en økende interesse for gamle kornsorter og økologisk mat siden jeg begynte å jobbe her. Jeg tror også det er mange som merker at det er bra for helsa, forteller Tina. Hun legger til at mange synes det er fint å handle hos en liten lokalbutikk.
I tillegg til egen butikk og nettbutikk, kan du finne mel fra Sigdal Mølle hos Norgesgruppen og på Reko-ringer. Norgesgruppen er den klart største kunden.
– Vi leverer også til håndverksbakere, gårdsbutikker og noen mindre butikker. Det er spesielt morsomt å levere til bakere, for de gir oss gjerne tilbakemelding på hvordan melet er å bake med og hvilke smaker og lukter de oppdager i de forskjellige partiene, sier Tina.
– Jeg har inntrykk av at mange av våre kunder er opptatt av hva de spiser og hvor det kommer fra, sier Jane.
Våren har vært hektisk for damene på Sigdal Mølle. Kanskje skyldes noe av det medias omtale av en mulig kornkrise. Men også nye kunder og arbeidet med å bygge opp lageret før sommerferien har vært et viktig fokus.
Vil du besøke Møllebutikken i sommer, er den åpen hver fredag fra 11-16.
Fakta om Sigdal Mølle:
- Etablert i 2008
- 22 medeiere, de fleste av dem er bønder som selv dyrker og leverer økologisk korn
- Eneste selskap som er godkjent som såkornprodusent for bevaringsverdige kornsorter
- Dyrker opprinnelige kornsorter som spelt, emmer, enkorn, svedjerug, bygg og landsorter av hvete
- Kornet males med steinkvern på eget mølleanlegg i Sigdal
- Var 1 av 3 nominerte til Matprisen 2021 i kategorien Årets produsent