- April 12, 2022
- Siste nytt
Tor Helge Brandsæter er 4. generasjons bonde på Fossnes Gård, og dyrker urkorn etter regenerative prinsipper. Med 500 mål med dyrket mark leverer han svedjerug, emmer og spelt til Sigdal Mølle.
I Hvittingfoss i Kongsberg kommune finner du Fossnes gård. En sjarmerende gård med mye historie, og åker så langt øye kan se. Gården drives av Tor Helge Brandsæter, som er bonde og medeier i Sigdal Mølle. Selv er han oppvokst på gården, og til tross for at han ikke er odelsgutt var det allikevel han som skulle føre arven videre, og tok med det over driften i 2009.
– Jeg har alltid vært interessert i planter, dyr og maskiner. På gården har vi både Angus og Østlandsk Rødkolle. En Norsk, gammel rase som er bevaringsverdig. Det er fint å kunne ta vare på en rase som kan ha en verdi i fremtiden, forteller Brandsæter.
Bevare jorda for neste generasjon
I 2019 startet Tor Helge å levere korn til Sigdal Mølle. Et naturlig valg, sier han, da Sigdal Mølle og Fossnes Gård deler de samme verdiene og lidenskapen for urkorn.
– Urkorn er de kornslagene som er avlet for å underholde symbiosen mellom planten og livet i jorda på en bedre måte. Jeg startet å dyrke urkorn i 2019, og nå dyrker jeg primært svedjerug, spelt og emmer. Sigdal Mølle verdsetter de samme korntypene mer enn de store møllene, og ble et naturlig valg for veien videre.
– For meg er det viktig å overlevere jorda i bedre forfatning til neste generasjon. Vi må bli flinkere til å ta vare på miljøet, redusere innsatsmidler og binde mer karbon i jorda. Du kan tenke på livet i jorda som vårt fordøyelsessystem. Jorda er på en måte magen til plantene, og fungerer ikke magen så får du ikke en sunn plante. Helt analog med hvordan vi har det, og hvordan vi lever. Du må spise variert for å bli sunn og frisk, og det samme må plantene.
Veien til regenerativ gårdsdrift
Regenerativ gårdsdrift handler om de store verdiene. For hvert år du driver, er målet at du neste år starter på et litt høyere fruktbarhetsnivå i jorda enn året før. For hver vekst, og hver sesong, skal man bygge opp reservene i jorda. Det handler om å drive på lag med den naturlige suksesjonen, og jobbe for å få jorda til stadiet hvor kornplantene trives best.
I 2017 tok Tor Helge steget fra økologisk gårdsdrift til regenerativ gårdsdrift, en overgang som skulle vise seg å være krevende, men samtidig gi resultater.
– Det var en krevende overgang. Ingen kan fortelle deg akkurat hvordan det skal gjøres, men sånn er det å være på pionerstadiet. Noen må gå foran om man ønsker utvikling. Det er spennende å drive på lag med de naturlige suksesjonsdriftene.
– Plantenes fotosyntese og mikroliv i jorda gjør at du kan binde mer karbon i løpet av en sesong enn du henter ut i form av avling. For målet er jo å forstyrre jorda minst mulig. Uten gift og sprøytemidler. Den største endringen fra økologisk til regenerativt er at du må være vel så opptatt av alt som skjer under jorda – ikke bare oppå.
500 mål med dyrket mark
På gården i Hvittingfoss har Tor Helge satt seg et mål – å være karbonnøytral. Å belaste miljøet mindre enn du binder.
– Fremover vil jeg basere driften på gårdens egne ressurser. Å ha en driftsmetode der du kan dyrke korn uten et stort arsenal av innsatsmidler er en stor sikkerhet for både bønder og klimaet.
– Sommeren 2021 var tiden inne for å satse på gården. Jeg sa opp jobben og ble bonde på heltid. Gården består av 1180 mål, hvorav 500 mål er dyrket mark. Du kan si det blir en del timer på traktoren. Fremover håper jeg at enda flere tør å satse på regenerativt landbruk. Det er mange måter å drive regenerativt på, og det må tilpasses hver enkelt gård.
– Urkorn er en gammel ærverdig arv som må føres videre. Urkorn som spelt, svedjerug og emmer har en høyere energitetthet og næringssammensetting som er sunnere for oss mennesker. Ved å drive regenerativ blir planten ernært på en naturlig måte uten bruk av sprøytemidler, som gir høyere konsentrasjon av næringsstoffer.