Dette er en enkel grunnoppskrift som du kan bruke som utgangspunkt for mye forskjellig bakst. Bruk den som den er for nydelig brød og rundstykker, eller gjør noen små endringer og lag pizzadeig, focaccia eller boller. Se tips lenger ned på siden for mer info.
Ingredienser
- 4 dl vann
- 200 g Speltmel
- 100 g Svedjerugmel
- 170 g Sammalt Dala Landhvete
- 10 g gjær
- 15 g salt
Slik gjør du
- Ha mel, salt og gjær i en bolle. Tilsett vann og rundt til det blir en klissete deig.
- Dekk til og la den heve i 6-15 timer.
- Hell deigen i en smurt brødform, støpejerngryte eller lignende og la den hvile i 15 min.
- Stek brødet i ca. 55 minutter på 200°C.
- La brødet avkjøles under kjøkkenhåndklede til det har kroppstemperatur før du skjærer skiver.
Tips
Lage pizzadeig? Bytt det grove melet med fint og tilsett 0,5 dl olivenolje.
Lage focaccia? Tilsett 0,5 dl olivenolje og litt soltørkede tomater.
Bake boller? Bytt ut rug og grovmel med tilsvarende mengde finmalt spelt og tilsett 4 ss sukker.