- Desember 07, 2021
- Siste nytt
På gården Østre Viker i Modum kommune, nærmere bestemt Vikersund, bor ekteparet Maren og Ole Wiger. Her dyrker de økologisk korn som leveres til Sigdal Mølle. Gården har historie helt tilbake til 1200-tallet og har vært i Oles familie siden 1850.
Ole overtok familiegården i 2000. Seks år senere giftet han seg med Maren, og de ble to om drifta. Maren har også bakgrunn fra gård, i Skjeberg i Østfold.
Allsidig gårdsdrift
På Østre Viker driver de ganske allsidig, med økologisk korn og sau som sine hovedbeskjeftigelser. De driver også andelslandbruk hvor rundt 35 personer dyrker grønnsaker sammen og deler på avlingen. Hver sommer er det omkring 30 ulike fargerike grønnsakssorter på gården.
Ole og Maren har levert korn til Sigdal Mølle siden 2015. I dag brukes det aller meste av jordbruksarealet deres til korn som leveres til Sigdal Mølle. På Østre Viker dyrkes det hovedsakelig Spelt, Svedjerug og Dala Landhvete.
Økologisk siden 2010
Å drive økologisk er en forutsetning for å levere korn til Sigdal Mølle. Mattilsynet har fastsatt kriteriene som skal følges og det er Debio som utfører kontroll. På Østre Viker har de drevet med økologisk kornproduksjon siden 2010.
Den viktigste forskjellen på konvensjonell versus økologisk drift i forbindelse med korndyrking, er fravær av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler når det dyrkes økologisk.
– Siden vi ikke bruker kunstgjødsel og sprøytemidler, må vi gjøre andre tiltak for å få et bra resultat. Vi må tenke mer langsiktig, og ikke bare se på avlingen år for år. Vårt fokus er å bygge opp jorda over tid. Vi lukter på regenerativt jordbruk, selv om ikke vi på Østre Viker kan kalle oss regenerative ennå, sier Ole.
Hvorfor Sigdal Mølle?
Ole forteller at det er flere grunner til at de velger å levere sitt korn til Sigdal Mølle.
– For det første er det veldig moro å være med på noe lokalt og nært. Siden Sigdal Mølle ikke blander kornpartier, er melet sporbart. Det er selvsagt stas når vi ser gårdsnavnet vårt på melposene, sier Ole.
Også egenskapene til de gamle kornsortene er noe de setter pris på.
– De gamle kornsortene er fine agronomisk sett når vi dyrker økologisk. De er mer hardføre og nøysomme og ikke så utsatt for sykdommer. Også er det fint å være med på å ta vare på disse gamle sortene, sier han.
Eget bakeri og gårdsutsalg
På Østre Viker har de eget bakeri og gårdsutsalg. Maren tar opp bestillinger på brød, og lørdag morgen kan kundene hente rykende ferske brød, selvfølgelig bakt med mel fra Sigdal Mølle.
Brødene holder seg lenge og mange velger å kjøpe flere så de har hele uka. De kan nemlig fryses og tas opp igjen, uten at det går ut over smak og saftighet. Her får du skikkelig godt brød som holder deg mett lenge!
Høyere mineralinnhold
Det er vitenskapelig dokumentert at de gamle kornsortene har et høyere mineralinnhold enn moderne hvetesorter. Fordi de vokser saktere, har de bedre tid til å ta opp næringsstoffene i jorda enn moderne sorter som blir gjødslet med kunstige midler.
– Dette er positivt for folkehelsa, mener Ole og Maren.
Gi hevingen litt ekstra tid
Når man bruker mel fra Sigdal Mølle, er det viktig å bruke litt mer tid enn om du baker med «moderne mel»
Lar man deigen heve så lenge som den behøver, 6-15 timer avhengig av temperatur, mengde gjær osv., utvikles mer av den karakteristiske smaken. I tillegg får du bakst som er rik på mineraler og godt for fordøyelsen.
– Det er verdt litt ekstra ventetid, er konklusjonen fra Maren og Ole på Østre Viker gård.