- Desember 07, 2021
- Siste nytt
Økologisk Spesialkorn lanserer i dag et nytt navn og design på alle produkter og kommunikasjonsflater – Sigdal Mølle. Rebrandingen er et ledd i prosessen med å bli en enda mer synlig aktør i markedet for økologisk mel og korn.
Det juridiske navnet på bedriften er fortsatt Økologisk Spesialkorn Skandinavia AS. Det nye navnet Sigdal Mølle vil være synlig på produktemballasje, webside, sosiale medier og i annen kommunikasjon.
Dedikerte medeiere med hjerte for økologisk korn
Vi har i dag 22 dedikerte medeiere, de fleste av dem er bønder som selv dyrker og leverer økologisk korn. Helt siden oppstart i 2008 har Sigdal Mølle dyrket på lag med jorda – naturlig, sunt og økologisk. De gamle kornsortene dyrkes og males, slik de ble utviklet gjennom tusenvis av år, av bøndene som kom før oss. Denne arven fører vi stolt videre!
Ole og Maren har levert korn til Sigdal Mølle siden 2015. I dag brukes det aller meste av jordbruksarealet deres til korn som leveres til Sigdal Mølle. På Østre Viker dyrkes det hovedsakelig Spelt, Svedjerug og Dala Landhvete.
Ikke lenger spesialkorn
– Økologisk Spesialkorn har i 14 år drevet med nettopp dette – økologiske spesialkorn. Det er godt å se at vår lidenskap har medført at kornsorter som Emmer, Svedjerug og Spelt ikke lenger er «spesialkorn», men derimot opprinnelige kornsorter med historie og kultur, som det norske folk begynner å få et bevisst forhold til. Det er på høy tid å bytte navn til Sigdal Mølle, slik at vi får fokuset vekk fra spesialkorn og over til kvalitetsprodukter, sier bonde og medeier, Hans Ole Wærsted.
Vi er stolte av at søken etter kunnskap har ført oss lenger enn å «bare» dyrke økologisk. Økt kunnskap om matjord og jordliv gir nye muligheter som vi mener bidrar til sunnere produkter, bedre miljø og større bevissthet rundt det grønne skiftet.
– Vi har valgt navnet Sigdal Mølle enkelt og greit fordi kornmølla befinner seg i Sigdal. Vi har pusset opp møllebutikken vår, og syns det er koselig med besøk – gjerne for å diskutere melbaking, og hva som skal til for å lage norsk kvalitetsmel, forteller Wærsted.
Et naturlig valg
Styreleder, Kjersti Gravningen, håper det nye navnet vil avmystifisere produktene til Sigdal Mølle, og med det bli et naturlig valg i baksten for alle som ønsker å kjøpe økologiske produkter.
– Det er ikke veldig spesielt å bake med ur- og kulturkornsorter. Baking er gøy, og om du ikke er ferdig med julebaksten for i år kan du med fordel erstatte vanlig hvetemel med Dala landhvete eller spelt med godt resultat, sier Gravningen.
Nyåpning av møllebutikken
Forrige uke var det nyåpning av møllebutikken i Sigdalsveien 1300.
– Her finner du selvsagt alle våre mel- og kornprodukter, i tillegg til et godt utvalg av lokale godsaker som spekepølse, te, granola og kjeks. På sikt håper vi på å utvide tilbudet.
Høyere mineralinnhold
Det er vitenskapelig dokumentert at de gamle kornsortene har et høyere mineralinnhold enn moderne hvetesorter. Fordi de vokser saktere, har de bedre tid til å ta opp næringsstoffene i jorda enn moderne sorter som blir gjødslet med kunstige midler.
– Dette er positivt for folkehelsa, mener Ole og Maren.
Fakta:
Kontaktpersoner for mer informasjon
Tina Nilsen, møller: 952 05 609 / post@sigdalmolle.no
Kjersti Gravningen, styreleder: 909 75 017 / kjersti@malteriet.com
Hans Ole Wærsted, bonde og medeier: 482 20 311 / hans.warsted@gmail.com